|
AZS Częstochowa |
| Autor |
Wiadomość |
Futbolowa [Usunięty]

|
2006-05-10, 21:00
|
|
|
Wypadałoby założyć temat o "jednej takiej" wspaniałej drużynie
Za nami sezon, który zbyt udany nie był, bo kolejny już rok jesteśmy bez mistrzostwa, więc pozostaje nam skupienie się na sezonie nadchodzącym.
Narazie podyskutować możemy jedynie o transferach, bo nic innego ciekawego teraz miejsca mieć nie będzie
Ktoś wie jak ma się sprawa z przejściem do AZSu Salmona? Raz czytam że już przeszedł, by za chwilę dowiedzieć się, że to plotki Się pogubiłam... |
| Ostatnio zmieniony przez Konrad_ 2009-06-24, 20:46, w całości zmieniany 1 raz |
|
 |
ewka
że bo coś...

|
2006-05-12, 12:55
|
|
|
ja już tyle plot słyszałam natemat transferów że nie wiem już w co wierzyć.
ponoć papke ma do nas dojść ale
słyszałam też że naszą siatkarską drużyne opuszcza billings i mc kenzie
prawda to? |
" ciebie sławku to my nigdy nie skreślimy !! "
 |
|
 |
Przemek

|
2006-05-12, 16:42
|
|
|
| Ja słyszałem, że odejść ma Mc Kenzie, słyszałem coś o przyjściu Bąkiewicza oraz Gruszki. |
|
|
 |
ewka
że bo coś...

|
2006-05-12, 17:03
|
|
|
gruszka jak najbardziej !! heh mój idol z czasów wczesnej młodości |
" ciebie sławku to my nigdy nie skreślimy !! "
 |
|
 |
Przemek

|
2006-05-12, 17:09
|
|
|
| Cytat: | Piotr Toborek: Czy to prawda, że w zespole Wkręt-Metu Domeksu AZS będzie grał w przyszłym roku reprezentant USA Riley Salmon?
Andrzej Szewiński: Plotki są różne, ale w żadnej nikt nie powołuje się na klub, co oznacza, że żadnych konkretnych decyzji nie ma. Prowadzimy oczywiście rozmowy z wieloma zawodnikami, ale po cichu, bo jak wiadomo za dużo rozgłosu powoduje podbijanie finansowego bębenka. Jeżeli będą jakieś decyzje to o nich poinformujemy. Trzeba pamiętać, że AZS to w stu procentach prywatny klub. Z Urzędu Miasta dostajemy za darmo tylko halę, nie mamy też wsparcie ze spółek skarbu państwa, jak pozostałe trzy drużyny z tzw. ligowej wielkiej czwórki. Tym bardziej trzeba podejmować rozsądne decyzję i szanować pieniądze właścicieli i sponsorów.
Czyli na razie nie dowiemy się nic interesującego?
- Trzeba poczekać. Do końca maja odbędzie się zebranie udziałowców spółki akcyjnej, którzy zdecydują jakim budżetem będziemy dysponować. Wtedy będzie wiadomo czy sięgamy po zawodników z tej najwyższej półki, czy z tych niższych.
Odchodzi McKienzie, czy ktoś jeszcze?
- Odejście McKienziego mogę potwierdzić. Co do innych zawodników to nie ma takich decyzji. Są rozmowy, w których określamy o jakim przedziale finansowym możemy dyskutować.
Czy nadal trzymać się będziecie opcji z trzema Amerykanami?
- Możliwa jest opcja z trzema zawodnikami zagranicznymi. A to głównie ze względu na przegrzanie koniunktury na rynku zawodników krajowych. Do tej pory z AZS było tak, że my wychowywaliśmy zawodników, a kto inny spijał śmietankę. I trzeba to zmienić. Tym bardziej, że przepisy nie pozwalają przywiązać zawodnika do klubu na dłużej, a dalecy jesteśmy od tego, żeby podpisywać jakieś niewolnicze kontrakty.
Podobno szukacie rozgrywającego?
- Tu też nie powiem niczego konkretnego. O tym na jakich pozycjach szukamy wzmocnień decydują trenerzy.
Czy czwarte miejsce w zakończonym sezonie Was zadowoliło?
- Nikt nie robił tragedii z czwartego miejsca, bo jesteśmy nastawieni na pracę długofalową. Niezadowoleni jesteśmy tylko ze stylu w jakim to miejsce wywalczyliśmy. Drużyna mogła przegrać w play-offach, ale sponsorz i kibice chcieli znacznie lepszej gry. Czegoś w końcowce rozgrywek zabrakło.
AZS nadal się będzie liczył w walce o medale?
- Chcemy, żeby AZS nadal był wizytówką polskiej siatkówki w Europie, jaką był przez ostatnie kilkanaście lat. |
Edit:
| Cytat: | | Bąkiewicz po meczach o trzecie miejsce w PLS-ie między Wkręt Metem AZS-em i PZU AZS-em Olsztyn pytany przez "Gazetę", czy po zakończeniu rozgrywek zamierza wrócić do Częstochowy, mówił, że sezon jeszcze trwa i za wcześnie na takie pytania. Teraz, już po sezonie, postawiliśmy je ponownie. - Przyznam, że odbyłem już rozmowy z działaczami z Częstochowy, ale na razie nie ma żadnych konkretów. Dlatego sprawa nadal jest otwarta - uciął krótko. |
| Cytat: | - To prawda, że Piotra Gruszkę mocno kusi Częstochowa?
- Kto wie, czy nie najmocniej jednak Olsztyn (uśmiech). A może i Olympiakos Pireus... Na razie Piotrek chce odpocząć po długim sezonie, a dopiero później zadecydować, co dalej. Nie chciałby podjąć jakiejś pochopnej decyzji. Jest propozycja z Częstochowy, owszem, ale to jest jedna z kilku ofert. |
www.siatka.net
[ Dodano: 2006-05-18, 14:10 ]
| Cytat: | W przyszłym sezonie nowym zawodnikiem akademików z Częstochowy będzie kapitan reprezentacji USA Riley Salmon, który podpisał dwuletni kontrakt. Kontrakty przedłużyli także inni zawodnicy występujący w czwartej druzynie PLS w poprzednim sezonie.
Nowe, dwuletnie kontrakty podpisali: Jakub Oczko, Krzysztof Gierczyński, Piotr Gacek, Paweł Woicki, Phil Eatherton oraz Brook Bilings. W kolejnym sezonie w zespole Wkręt-metu Domex AZS występować będzie Bartosz Gawryszewski, którego wiąże jeszcze roczna umowa.
Nie jest jeszcze znana siatkarska przyszłość Wojciecha Jurkiewicza, Marcina Kocika i Adriana Patuchy. Z zespołem definitywnie pożegnał się już Amerykanin David McKienzie. |
www.siatka.org |
|
|
 |
Futbolowa [Usunięty]

|
2006-05-18, 20:11
|
|
|
| Cytat: | Rada Nadzorcza KS AZS Częstochowa SSA na posiedzeniu w dniu 17.05.2006 zatwierdziła kontrakty następujących zawodników zawarte do dnia dzisiejszego przez Zarząd Klubu
Krzysztof Gierczyński - kontrakt dwuletni
Piotr Gacek - kontrakt dwuletni
Paweł Woicki - kontrakt dwuletni
Jakub Oczko - kontrakt dwuletni
Phil Eatherton - kontrakt dwuletni
Brook Billings - kontrakt dwuletni
Riley Salmon - kontrakt dwuletni
Jednocześnie Zarząd Klubu AZS Częstochowa informuje, że w kolejnym sezonie w zespole Wkręt-metu Domex AZS występować będzie Bartosz Gawryszewski, którego wiąże jeszcze roczna umowa. |
za www.azsczestochowa.pl
Czyli jednak bez Dave'a |
|
 |
Przemek

|
2006-05-18, 20:40
|
|
|
| Cytat: | | Z zespołem definitywnie pożegnał się już Amerykanin David McKienzie |
Jednak bez i dobrze.
Teraz jeszcze jakiś środkowy porządny i będzie dobrze.
przychodzi Salmon i to cieszy. Wie ktoś może czy potrafi on serwować z wyskoku, bo zagrywki to trochę brakowało nam w tym sezonie. |
|
|
 |
Futbolowa [Usunięty]

|
2006-05-20, 21:31
|
|
|
| Cytat: | Być może Polska otrzyma dodatkowe miejsce w siatkarskiej Lidze Mistrzów. PZPS już polecił AZS-owi Częstochowa przygotować ofertę dla europejskiej federacji.
Zgodnie z rankingiem Europejskiej Federacji Siatkówki (CEV) Polska ma w sezonie 2006/07 tylko jedno miejsce w tych prestiżowych rozgrywkach. Zajmuje je mistrz Polski bełchatowska Skra. Do Polskiego Związku Piłki Siatkowej wpłynęła jednak prośba CEV o przesłanie zgłoszenia drugiej drużyny z naszego kraju. Dlaczego? Ponieważ Polska jest pierwsza na liście rezerwowej. Gdy wycofa się któraś z drużyn, w jej miejsce wskoczy zespół z naszego kraju. Czy można liczyć na to, że jakiś klub dobrowolnie zrezygnuje z udziału w tak prestiżowych rozgrywkach? Wbrew pozorom tak. Gra w LM wiąże się z wielkimi kosztami (polskie kluby szacują je na ok. 300-400 tys. zł). Dla wielu zespołów może to być czynnik zniechęcający. - Liga Mistrzów to wielkie wydatki i ogromne wymagania - mówi prezes AZS-u SSA Andrzej Szewiński. - Myślę, że udział w Pucharze CEV czy Top Team jest jakieś sześć razy tańszy.
Pismo CEV wywołało dyskusję, kto ewentualnie powinien zająć drugie miejsce w LM, finalista Pucharu Polski - czyli AZS - czy finalista rozgrywek ligowych - Jastrzębski Węgiel?
- W przypadku, gdy Puchar i mistrzostwo kraju zdobył ten sam zespół, drugi w kolejności jest finalista Pucharu, czyli my - podkreślają w AZS-ie. - To wyraźnie wynika z regulaminu CEV.
Wątpliwości nie mają już także w Polskim Związku Piłki Siatkowej. - Dostaliśmy z PZPS-u oficjalne pismo, które wzywa nas do przygotowania oferty dla CEV - mówi wiceprezes AZS-u Konrad Pakosz.
Czy to oznacza, że Wkręt-Met Domex AZS przygotowuje się do startu w Lidze Mistrzów? - Na 99 proc. tak - zapewnia Pakosz. - Jeśli tylko będzie wolne miejsce, to skorzystamy z oferty. Myślę, że szansa jest spora, bo inaczej CEV nie zwracałby się do PZPS-u o wyznaczenie drugiej drużyny. A Liga Mistrzów jest w tym roku zreformowana. Przyszłoby nam zagrać minimum dziesięć meczów, po pięć u siebie i na wyjeździe.
Żeby zagrać w LM, trzeba także wpłacić (do 2 czerwca) 26 tys. euro i spełnić mnóstwo warunków organizacyjnych. - Transmisję telewizyjną możemy zagwarantować, bo umowa jest podpisana, doświadczenie w organizacji mamy olbrzymie, przez lata występów w Pucharach pewne ścieżki są przetarte - tłumaczy Szewiński. - Problemem jest sala.
Hala Polonia rzeczywiście nie spełnia wszystkich warunków, jakie wymaga europejska federacja od uczestników LM. Np. wolna strefa z boku boiska musi mieć min. 5 m (za boiskiem 8 m). - Jeśli wskoczymy do LM, naszą salę będzie musiał obejrzeć komisarz CEV, decyzja byłaby w jego rękach - mówi Szewiński.
Gdyby hala nie została dopuszczona do rozgrywek LM, AZS zagrałby w Top Teams Cup, gdzie wymagania od uczestników są znacznie mniejsze. |
za www.gazeta.pl
Mogłoby być bardzo ciekawie
Dobrze byłoby zobaczyć naszych chłopaków w jakichś wyższych rozgrywkach :-) |
|
 |
SnoopyBlue
pomarańczowo mi :)

|
2006-05-22, 16:33
|
|
|
| Cytat: | | Hala Polonia rzeczywiście nie spełnia wszystkich warunków, jakie wymaga europejska federacja od uczestników LM. Np. wolna strefa z boku boiska musi mieć min. 5 m (za boiskiem 8 m). - Jeśli wskoczymy do LM, naszą salę będzie musiał obejrzeć komisarz CEV, decyzja byłaby w jego rękach - mówi Szewiński. |
Pan komisarz chyba by się przewrócił na widok sali w Jastrzębiu . i znowu wynajmowanie spodka za państwowe pieniądze .
[ Dodano: 2006-05-22, 18:42 ]
A. Stelmach w Częstochowie |
|
|
 |
Rycerz
SQORA RACING :)

|
2006-05-22, 20:24
|
|
|
Jak podaje stronka SKRY A.Stelmach i Sczerbaniuk w Czestochowie
Tak w ogole witam po krotkiej przerwie |
Legia Warszawa Mistrz Polski - 1955, 1956, 1969, 1970, 1993*, 1994, 1995, 2002, |
|
 |
Przemek

|
2006-05-22, 20:50
|
|
|
| Cytat: | W dniu dzisiejszym Andrzej Stelmach i Robert Szczerbaniuk, poinformowali Zarząd KPS Skra Bełchatów SSA, że w przyszłym sezonie nie będą już zawodnikami BOT Skry Bełchatów.
Od nowego sezonu obaj Mistrzowie Polski będą reprezentowali barwy częstochowskiego klubu. Popularny Benek podpisał 2-letni, a Andrzej 3-letni kontrakt. |
| Cytat: | | Marcin Kocik, były siatkarz Czarnych Radom, a ostatnio AZS-u Częstochowa, zdecydował się na grę w Jadarze Radom. |
Ciekawa drużyna się szykuje...
www.siatka.org |
|
|
 |
Rycerz
SQORA RACING :)

|
2006-05-22, 20:56
|
|
|
To ze Kocik odszedl to w sumie dobrze Mysle ze treaz po przyjscu Benka to mamy jeden z najlepszych jak nie najlepszy srodek w Polsce. Gawryszewski bedzie mial sie od kogo uczyc Dobrze ze drewnialdo Wojciech chyba odejdzie. Jesli sprawdzi sie informacja o Gruszce to juz bedzie git
W koncu to my kogos oslabilismy |
Legia Warszawa Mistrz Polski - 1955, 1956, 1969, 1970, 1993*, 1994, 1995, 2002, |
|
 |
SnoopyBlue
pomarańczowo mi :)

|
2006-05-22, 21:17
|
|
|
| Rycerz napisał/a: | | Jesli sprawdzi sie informacja o Gruszce to juz bedzie git |
jeszcze Nowak i będzie prawie deja vu |
|
 |
Przemek

|
2006-05-22, 21:33
|
|
|
A teraz coś innego niż transfery:
| Cytat: | - W imieniu wszystkich moich kolegów z zespołu, nasz złoty medal dedykuję Arkowi Gołasiowi... - tak zaczął podziękowania reprezentant Serbii i Czarnogóry, Andrija Gerić, który z Lube Banca Macerata, zdobył wczoraj mistrzostwo Włoch.
To własnie w Maceracie, na środku wraz z Gerićem miał zagrać nasz Arek. Ten gest ze strony mistrza olimpijskiego z Sydney, sprawił, że podczas oficjalnej kolacji po ostatnim meczu w Maceracie zapadła cisza.
- Chciałbym zadedykować w imieniu wszystkich moich kolegów z zespołu nasz złoty medal Arkowi Gołasiowi, który nie zdążył z nami zagrać, ale wszyscy cały czas o nim myślimy. Jest częścią naszej drużyny i ten medal jest w części jego. - powiedział Andrija Gerić. |
Piękny gest, Gerić pokazał klasę, wielki szacunek za te słowa. |
|
|
 |
Futbolowa [Usunięty]

|
2006-05-23, 09:07
|
|
|
Naprawdę fantastyczny gest...
| Cytat: | | To ze Kocik odszedl to w sumie dobrze |
Wiedziaaaałam, że to powiesz
Na odejście Jurkiewicza strasznie się cieszę. Ostatni sezon miał naprawdę fatalny, mimo że konsekwentnie grał w wyjściowym składzie Oby więcej tak dorbych wiadomości |
|
 |
|
|